RÓŻE SĄ PIĘKNE

KAWA I POGADUCHY

DZIEŃ CZEKOLADY

12 kwietnia – Dzień Czekolady

Luksusowa gorzka, niebiańsko mleczna, kontrowersyjna biała, niebanalna deserowa, lśniąca kuwertura, zmysłowo napowietrzana, nadziewana pysznymi masami. Z orzechami, rodzynkami, pomarańczą... Czekoladki z nadzieniem kokosowym

Pomysł na:,,,
 
Składniki (na około 50 czekoladek, 2 formy poliwęglanowe)
 
Na nadzienie kokosowe: 150ml śmietany kremówki 80g wiórek kokosowych 80g białej czekolady 30g masła
Na czekoladki:
400g mlecznej kuwertury
Wykonanie
Nadzienie kokosowe: Czekoladę posiekaćna małe kawałki.
Do rondelka wlać śmietanę, dodać masło, posiekaną czekoladę i podgrzać na małym ogniu aż do rozpuszczenia sięmasła i czekolady. Zdjąć z palnika i zmiksować mieszankę przez dwie minuty.
Gotową masękokosową odłożyć do wystygnięcia. Aby można ją było użyć do wypełniania pralinek musi ona mieć maksymalnie temperaturę 26°C.

Czekoladki:
Utemperować czekoladę (o temperowaniu czekolady możecie przeczytać tutaj). Rozpuszczoną czekoladę wylać do foremek do pralin. Następnie należy odczekać 2 minuty i po tym czasie odwrócićformę do góry nogami, tak by czekolada spłynęła i aby w formie pozostała jedynie cieńka warstwa czekolady formująca tzw. korpus pralinki. Nadmiar czekolady zeskrobać za pomocą specjalnej łopatki. Położyć formę na papierze do pieczenia (forma nadal pozostaje do góry nogami) i poczekać, aż czekolada stwardnieje. Po około 15 minutach odwrócić formę, odkleić papier do pieczenia – korpusy czekoladek są gotowe do nadziewania.
Każdy korpus nadziewać masą kokosową pamiętając by jej temperatura nie przekroczyła 26°C. Należy zostawić trochę miejsca w formie by na koniec zamknąć pralinki czekoladą. W tym celu należy wylaćrozstąpioną czekoladę na nadzienie  kokosowe. Odczekać 2-3 minuty i za pomocą łopatki zeskrobać nadmiar czekolady. Aby czekoladki stwardniały, trzeba je pozostawić w temperaturze pokojowej przez 30 minut. Po tym czasie można je wstawić do lodówki. Aby wyjąć czekoladki z formy należy formę lekko powyginać a następnie odwrócić do góry nogami. Jeżeli temperowanie czekolady zostało poprawnie wykonane czekoladki bez problemu wypadnę z formy.
 
 
 
 
 
 

Każdy z nas jakąś z nich preferuje. Czekolada jest chyba najpowszechniejszym wyrobem cukierniczym cieszącym się uznaniem w każdej grupie wiekowej.

Podstawowymi składnikami czekolady jest miazga kakaowa i masło kakaowe. Wyjątek stanowi tu biała czekolada, której zaledwie około 1/3 stanowi masło kakaowe.

Czekolada jest produktem kalorycznym. 100 gram tego produktu, dostarcza średnio około 600 kcal. Zawiera węglowodany, białka i tłuczce roślinne, które redukują wysoki poziom cholesterolu.

Niewątpliwie, najzdrowszą okazuje się być gorzka czekolada. Jest ona naturalna bez innych dodatków, jak np. mleczna czy deserowa. Zawiera bogate w różne pożyteczne substancje kakao i masło kakaowe. Zatem weźmy pod lupę „skład chemiczny” tej czekolady...

Witaminy

  • A – antyoksydant, pozytywnie wpływa na skórę i błony śluzowe oraz na wzrok
  • E - „witamina młodości”, również dobrze działa na skórę oraz na płodność
  • B2 – usprawniająca pracę układu nerwowego, oczu, śluzówek
  • B3 (PP) - „witamina uszczęśliwiająca nerwy”, obniża cholesterol, bierze udział w tworzeniu krwinek czerwonych
  • B6 – sprzyja prawidłowemu działaniu układu nerwowego, mięśni, zapobiega tworzeniu się kamieni w organizmie, ma dobry wpływ na odporność i układ sercowo-naczyniowy
  • B12 – zapobiega rozwojowi niedokrwistości, bierze udział w wytwarzaniu struktur chroniących komórki nerwowe oraz w procesie odtwarzania kodu genetycznego
  • M (kwas foliowy) – wpływa na dobre samopoczucie i prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, chroni m.in. przed nowotworami macicy, zapobiega niedokrwistości

Pierwiastki

  • Żelazo – zapobiegające niedokrwistości
  • Magnez i potas – zapobiegają bolesnym kurczom mięśni, normują pracę serca, działają kojąco na nerwy, magnez dodatkowo bierze udział w ogromnej ilości reakcji biologicznych w organizmie
  • Cynk – wpływa ochronnie na komórki organizmu i na naczynia krwionośne, bierze udział w normalizacji pracy serca i poziomu cholesterolu, wpływa na szybsze gojenie się ran, wykazano lecznicze działanie cynku w chorobie wrzodowej żołądka, trądziku i innych chorobach skóry, reumatyzmie
  • Selen – chroni komórki skóry, czerwone krwinki i serce, wpływa na prawidłowy stan włosów
  • Miedź – świetna broń przeciw wolnym rodnikom, wpływa ochronnie na komórki nerwowe i skórę, poprawia stan włosów, bierze udział w przewodzeniu impulsów nerwowych
  • Fosfor – wpływający na prawidłowy stan kośćca, poprawiający pracę mięśni, bierze udział w licznych reakcjach w organizmie
  • Wapń – zapobiega drżeniom mięśni, bierze udział w kościotworzeniu, łagodzi objawy alergii, przyspiesza krzepnięcie krwi

Inne ciekawe substancje...

  • Polifenole – działają rozkurczająco na naczynia krwionośne, przez co ułatwiają przepływ krwi, a dodatkowo zapobiegają tworzeniu się skrzepów krwi i obniżają cholesterol
  • Flawonoidy – to te same substancje, które odnajdziemy w czerwonym winie, antyoksydanty, chronią naczynia krwionośne, zapobiegają zmianom miażdżycowym, wspomagają odporność organizmu, regulują napięcie mięśni
  • Kofeina – stymuluje organizm, m. in. pobudza układ nerwowy, usprawnia myślenie, niweluje zmęczenie, polepsza nastrój, przyspiesza pracę serca, poprawia perystaltykę jelit
  • Serotonina – mająca działanie antydepresyjne, regulujące sen, tętno i temperaturę ciała, poprawia nastrój
  • Teofilina – rozszerza naczynia krwionośne, działa lekko moczopędnie, działa rozkurczająco na drogi żółciowe
  • Teobromina – uspokaja chaos myślowy, działa lekko moczopędnie, przeciwkaszlowo (lepiej niż kodeina!)
  • Fenylotylamina, która stymuluje wydzielanie endorfin, tzw. „hormonów szczęścia”, które poprawiają nastrój, łagodzą stresy i działają euforyzująco

Jednak należy pamiętać, że czekolady nie można spożywać w dużych ilościach, gdyż sprzyja to rozwojowi otyłości. Kilka kostek dziennie zupełnie nam wystarczy. Niestety czekolada może uzależniać, dzięki zawartym w niej substancjom. Nie jest to znowuż takie uzależnienie jak alkoholizm czy narkomania. U niektórych ludzi występuje także alergia na czekoladę, ale częściej dotyczy ona dodatków, którymi wzbogacany jest wyrób – głównie orzechy arachidowe. W dużych ilościach czekolada może powodować zaparcia, szczególnie u dzieci. Umiar w jedzeniu czekolady uchroni nas od nieprzyjemnych działań ubocznych. Pozwoli się nam cieszyć dobrym samopoczuciem i zdrowiem.